Ce trebuie sa stie un ingrijitor despre dementa?

Evitati sa corectati pacientul bolnav de dementa! Confruntarea cu „adevarul”, care doar in acceptiunea voastra poate fi relevant, este fara sens in incercarea de a-l ancora in realitate. Aceasta incercare „bine intentionata” a voastra ii creeaza nesiguranta si sentimentul ca e parasit. O imbratisare sau o privire calda l-ar ajuta mai mult pe batranul „afectat de uitare”. Pentru el, atentia, suportul emotional si siguranta sunt elemente vitale. Ce nu obtine o vorba, poate dobandi un gest sau o atingere. 

Poate ingrijiti deja o persoana cu dementa sau poate nici nu ati intalnit un astfel de caz. In oricare dintre situatii, aceasta abordare poate fi benefica. 
Haideti sa lamurim, intai de toate, ce este dementa si cum se manifesta?

Dementa este o boala ce se instaleaza odata cu inaintarea in etate si fata de care nu se pot lua masuri de prevenire. Este incurabila si grabeste decesul.

Se manifesta prin: pierderea memoriei, a controlului, a orientarii, a gandirii logice si a vorbirii.

Cel dintai semn care ne conduce la ipoteza ca avem de-a face cu un inceput de dementa este UITAREA. Memoria pe termen scurt este grav afectata, in timp ce memoria pe termen lung poate sa ramana total intacta. 

Uitarea este secondata de pierderea controlului in ceea ce priveste actiunile si vorbirea. Impulsivitatea ia locul comportamentului temperat, caracteristic unei persoane. Astfel ca, o persoana afectata de dementa poate face lucruri pe care in contextul normalitatii nu le-at fi facut: sa injure, sa atinga intr-un mod care te poate stanjeni, sa devina agresiv, etc. Bolnavii de dementa nu mai au maniere si retineri. Iar cine ia aceste comportamente ca facute intentionat, si ca atac la persoana, inseamna ca nu intelege cu ce se confrunta.

Nu recomand ingrijitorilor colerici, impulsivi, reactivi sa accepte un caz de acest tip. Nu stiu daca vor putea gestiona toate situatiile ivite pe parcursul procesului de ingrijire a unui bolnav de dementa. 

Orientarea se pierde in cazul celor bolnavi de dementa si se pot pierde cu mare usurinta, chiar daca au iesit doar pana la primul colt al strazii pe care locuiesc. 

Pe masura ce boala evolueaza, recunoasterea persoanelor devine tot mai dificila, iar confundarea lor tot mai tipica. Astfel, fiica poate deveni mama sau sora, fiul poate deveni sot, ceea ce inseamna ca familia de origine ramane prioritara in atentia celui suferind. Totodata, se poate intampla ca o persoana aflata in incapere o singura data sa fie tratata ca persoana cea mai de incredere a bolnavului pentru simplu fapt ca este prietenoasa. Asadar, nu exista nicio logica in ceea ce se intampla, asta tocmai pentru ca este afectata gandirea. A te stradui sa-i explici ca face confuzii i-ar oferi o stare totala de nesiguranta si sentimentul ca nu este inteles. 

Vorbirea este afectata si ea, iar daca la inceput doar cateva cuvinte lipsesc, pe masura ce boala evolueaza, bolnavul nu mai resuseste sa-si termine frazele. Acest fapt provoaca irascibilitate si neliniste, insa e important sa-l linistiti din priviri si sa-l asigurati ca ati inteles ce a vrut sa spuna. De cele mai multe ori va apela la carja sau baston, lovind repetitiv podeaua, pentru a se putea exprima. Nimic nu este lipsit de sens, nici macar cand dau senzatia ca impaturesc batiste invizibile, dimpotriva. Totul are logica pentru bolnav, chiar daca noi nu intelegem. 

Tot ceea ce ramane dintr-o astfel de persoana, afectata de dementa, sunt sentimentele si emotiile. Ele vor fi exprimate prin trairi intense si o sensibilitate aparte. Acesta este un limbaj pe care il putem descifra. Din pricina faptului ca se centreaza pe trairi interioare, un bolnav de dementa va simti imediat intentiile tale, nelinistea ta, lipsa ta de control, irascibilitatea -cand aceasta te domina. Pot fi atat de profunzi incat pot pricepe situatii foarte complexe , extrem de repede. Daca nu sunt tratati cu respect sau nu sunt apreciati, daca se vorbeste despre ei fara a fi luati in seama, se simt raniti si de cele mai multe ori se refugiaza intr-o reactie sau comportament agresiv. Aceasta ii indeparteaza pe cei din jur, e adevarat, insa acesta este modul lor de aparare: prin furie.

Cum poti colabora cu o persoana cu dementa?
Nu pierde contactul cu el! Dialogul este cheia evitarii comportamentelor distructive. Daca ai un astfel de pacient si ti se pare dificil sa faci fata, atunci participa la un curs tematic de formare in aceasta sfera, sau informeaza-te mai mult citind carti de specialitate.  

Limbajul din prim plan, in cazul celor afectati de dementa, este limbajul nonverbal- limbajul trupului. Semnalele pe care le emit pot fi „deranjante” si exista tendinta ingrijitorului de-a le inlatura, dar ele au un substrat. Cand tipa si se manifesta violent pot suferi dureri fizice insuportabile, asupra carora nu pot atrage atentia in mod verbal. De asemenea le poate fi frica sau pot avea vezica plina si pot avea reactii de irascibilitate. Ganditi-va la ei ca la nou-nascutii care nu stiu sa-si exprime nemultumirile sau disconfortul decat prin plans si totusi o mama invata sa „descifreze” care e plansul de foame, cel creat de scutecul murdar sau de disconfortul termic. Timpul petrecut langa ei si atentia indreptata, in mod constient, va ajuta sa ii „invatati limbajul”, este?

La fel este si in cazul suferinzilor de dementa. 

Acceptati bolnavul asa cum este! Chiar daca este trist si nu stiti de ce, totusi stiti cum este sa fiti trist. Nu-i negati si nu-i bagatelizati trairea. Lasati-l sa-si etaleze sentimentele in mod deschis.

Asigurati-i sentimentul de siguranta! Fie printr-o apreciere, fie printr-o incurajare, fie printr-o atingere sau printr-o imbratisare, dar arata-i ca este important pentru tine. Bolnavul de dementa are nevoie de multa atentie si sustinere. Nu are nevoie de confruntare sau de corectarea unui comportament. Comportamentele stridente sunt, deseori, semne indirecte ale durerii, pentru ca dementa nu il protejeaza de dureri.

Cum poti face fata unui astfel de caz?

Nu te epuiza! Nimeni nu dispune de resurse fizice si psihice inepuizabile. Din acest motiv este recomandat sa ceri ajutorul, fara retinere, apartinatorilor sau persoanelor apropiate bolnavului. Lipsa odihnei aduce cu sine irascibilitate si lipsa controlului in gestionarea acesteia. Este suficienta irascibilitatea bolnavului ca sa mai intre in contact si cu a ta.

Nu face pe eroul! Daca starea celui ingrijit se deterioreaza si durerile devin chinuitoare, apeleaza la serviciile ambulante sau anunta familia. Nu este o rusine. Ii faci un bine si lui si tie!
Sper ca acest articol sa iti fie util si sa iti ofere suport in ingrijirea celui asistat. Multa putere si sanatate iti doresc! 

Echipa 

Articol preluat de pe  https://developeyourself.wordpress.com/Citeste mai mult