Necesitatea ingrijirii la domiciliu

Ingrijirea la domiciliu” este o fraza simpla care cuprinde o categorie larga de servicii sociale si de sanatate.

Aceste servicii sunt efectuate la domiciliu pentru recuperarea pacientilor cu invaliditate, boli cronice sau terminale, care necesita tratament sau asistenta medicala pentru activitatiile esentiale ale vieti cotidiene.

In general ingrijirea la domiciliu este recomandata atunci cand pacientul prefera sa ramana la domiciliu, dar necesita ingrijire care nu poate fi asigurata usor sau in mod eficace de catre familie si prieteni.

Adultii diagnosticati cu boli terminale, adesea sunt ingrijiti acasa, beneficiind de compasiune si mentinanduli-se demnitatea la sfartitul vietii. Alti pacienti sunt capabili sa stea la domiciliu inca de la inceput, primind ingrijiri eficace si sigure in confortul propriei case.

Cererile pentru ingrijiri la domiciliu au crescut brusc, acum aceste ingrijiri medicale s-au mutat din spital inapoi la domiciliu.

Varstnicii – beneficiari principali ai ingrijirilor la domiciliu – traiesc mai mult cu afectiuni cronice, dizabilitati si dementa. Tendinta actuala este ca varstnicii sa primeasca ingrijire la domiciliu in schimbul plasarii in institutii de ingrijire cronice sau pe termen lung.

Avantajele ingrijirii la domiciliu sunt importante

 • Ingrijirea la domiciliu permite familiilor sa ramana unite prevenind ruptura si permitand persoanei in varsta dependente sa ramana la domiciliu si sa primeasca ingrijirea necesara;
 • Varstnicii prefera sa primeasca ingrijire intr-un mediu familial, confortabil si nu intr-o institutie de protectie;
 • Ingrijitorul la domiciliu ofera varstnicului avantajele unei “vieti de calitate” opuse celei din institutii, ceea ce duce la rezultate pozitive incetinind ritmul de degradare psiho-somatica a persoanei in varsta;
 • Reducerea numarului de zile de spitalizare a persoanelor varstnice dependente;
 • Evitarea institutionalizarii in centrele de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice dependente, ceea ce duce la micsorarea costurilor platite de comunitatea locala pentru intretinerea lor in aceste institutii;
 • Implicarea autoritatilor locale pentru cresterea calitatii vietii varstnicilor;
 • Constientizare din partea populatiei din comunitatea locala cu privire la importanta evitarii institutionalizarii persoanelor in varsta dependente prin ingrijirea la domiciliu.
 • Activitati pentru persoana aflata in ingrijire, care constau in acordarea de ajutor, in special in gospodarie si stilul de viata

Prin urmare, serviciile de asistenta includ toate activitatile care servesc la asistarea persoanei dependente – mai ales in gospodarie si stilul de viata. Aici se include si principiul prezentei necesare si de precautie.

Activitatile de ingrijire pot fi desfasurate de catre ingrijitoare care desfasoara activitati independente sau care sunt salariati, cu exceptia cazului in care exista circumstante  medicale.

Alaturi de activitatile de ingrijire, activitatile medicale se includ in ceea ce inseamna ingrijirea varstnicilor la domiciliul acestora in masura si cu conditia ca acestea sa fie delegate ingrijitoarelor de persoane varstnice de catre medic:

 • Aplicarea de bandaje
 • Administrarea de injectii cu insulina subcutanat
 • Luarea de sange din venele capilare pentru determinarea nivelului de glucoza din sange, cu ajutorul benzii de testare sau simple aplicatii de incalzire si de lumina

Ingrijitorul poate realiza aceste activitati numai cu consimtamant valabil legal al persoanei ingrijite (reprezentantul sau legal sau persoana autorizata de pacient sa se ocupe de afacerile sale).

Ingrijitorul de persoane varstnice poate refuza delegarea de activitati medicale.

In cazuri exceptionale, delegarea poate fi facuta si verbal, dar aceasta trebuie documentata in scris in termen de 24 de ore. Delegarea poate fi revocata in cazul in care acest lucru este necesar din motive de asigurare a calitatii sau ca urmare a schimbarii starii persoanei ingrijite. Delegarea si revocarea vor fi justificate prin documente.

Ingrijitorii de persoane varstnice sunt obligati sa furnizeze imediat medicului toate informatiile, care ar putea fi importante pentru aranjament, in special cu privire la o schimbare de starii persoanei ingrijite sau la intreruperea activitatii de ingrijire.

Ingrijitorii de persoane varstnice trebuie sa justifice realizarea activitatilor incredintate in mod suficient si regulat iar persoana care a facut dispunerea trebuie sa furnizeze imediat toate informatiile, care ar putea fi importante pentru aranjament.

Surse:

http://www.seniorinet.ro/despre-ingrijiri-la-domiciliu

http://www.tratamenteacasa.ro/ghidul-pacientului/ce-este-ingrijirea-la-domiciliu/

http://www.findepflege.com/ro/blog/ce-se-nelege-prin-ngrijire-vrstnici-la-domiciliu-timp-de-24-de-ore-din-24-43/